Parterapi - att mötas i det som är

Parterapi en möjlighet för er som har problem och konflikter i er relation. Det kan handla om en kärleksrelation eller annan nära relation (barn, syskon, föräldrar etc.). En relation som ni verkligen vill förändra och är beredda att satsa på, oavsett vad resultatet kan bli i slutändan.
 

Tanken eller syftet med att gå i parterapi är att ni får hjälp att mötas i "det som är" för att urskilja vad ni vill ändra på i er relation, och därigenom upptäcka nya möjligheter att komma vidare. Att komma vidare kan vara att fortsätta tillsammans, men det kan också vara att gå vidare var och en för sig.
 

En nära relation förändras ständigt över tid. Dessutom kan vi alla drabbas av olika händelser och förluster i livet som t.ex. arbetslöshet, sjukdom, överraskande förälskelser m.m. och vår situationen kan snabbt förändras.

Orsakerna till vad - var och en upplever som problem i en relation är olika och ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vad som är fel, bara att det känns fel. Att slåss och kriga leder ofta ingen vart. Att stå still och vänta på bättre tider leder sällan framåt. Det svåra är när man befinner sig mitt i en kris, att se det som behöver ändras i en
nära relation.

" Människor älskar inte varandra för vilka de är utan för hur de får oss att känna oss."
 
Irwin Federman, författare

Vanliga frågor och teman i parterapi

Varför hamnar vi i vissa konflikter?
 

Har vi något gemensamt överhuvudtaget längre?

Vi kan inte prata med varandra längre ...
 
Det har gått slentrian och leda i vår relation ...

Vårt sexliv fungerar inte längre ...
 
Min man har varit otrogen ...
 
Min fru sa igår att hon vill skiljas ...
 
Relationen känns död och vi lever parallella liv ...
 
Vi vill utveckla vår relation ...
 
Vi kommer att separera, men vill ha en fungerande relation...
 
Beroendeproblematik och medberoende ...
 
Vi har svårigheter att få vardagen att fungera ...

Att gå i parterapi

Att gå i parterapi är en möjlighet till förändring om båda parter är motiverade att delta i förändringsarbetet. Parsamtal med en utomstående samtalspartner kan hjälpa till så att ni kan se saker på ett nytt och annorlunda sätt. Det kan bli ett tillfälle till att verkligen lyssna på varandras behov, drömmar och önskemål. Relationen kan ha fastnat i gamla mönster och ständiga konflikter, som det är svårt att ta sig ur. Parterapi kan också fungera för er som bestämt er för att gå skilda vägar, och vill förstå vad som hänt i relationen. Eller för er som som vill ha en fungerande relation efter separationen.

     
Först har vi ett inledande samtal med er tillsammans för att kartlägga problem- och konfliktområden i er situation, men också synliggöra era gemensamma styrkor och historia. Därefter har vi ett enskilt samtal med var och en av er. Vi presenterar efter dessa samtal en idé om fortsättning, utifrån vad som kommit fram under samtalen och hur vi kan hjälpa er vidare. Samtalen sker under tystnadsplikt.

Mellan 4-5 samtal på 90 minuter vardera brukar vara lagom för de flesta par, men kan variera. I upplägget ingår hemuppgifter för att pröva nya handlingsmönster i vardagen. Första samtalet ses som ett prova på samtal, för att besluta om vi vill gå vidare eller ej. Det finns också möjlighet att gå i enskilda samtal parallellt utöver de inledande samtalen.